Menu

Soha ennyi személyes adat nem lett nyilvános

Nem újdonság már jó ideje, hogy kiszivárognak email címek, jelszavak és felhasználók egyéb adatai. Az sem ritka, hogy százezres, milliós tételben. Azonban amire most derült fény, az soha nem fordult elő az internet történetében. Milliárdos nagyságrendben kerültek ki személyes adatok. A bejegyzéseket tartalmazó listát a MEGA fájlmegosztóra töltötték fel eddig ismeretlen bűnözők. Majd a feltöltés híre egy hekker fórumon kezdett terjedni. A Collection #1 ( egyes számú gyűjtemény ) nevet kapta a lista, amely könnyen arra utalhat, hogy lesz 2-es lista és akár továbbiak. De mi is van ezen a listán?

2,7 milliárd bejegyzést tartalmaz. Ez mind valamilyen adat, email cím, jelszó, felhasználónév. Vannak benne ismétlések is és hibákból származó úgynevezett szemét. De letisztítva az látszik, hogy 773 millió egyedi email címet tartalmaz. Soha ennyi még nem lett nyilvános. Emellett tartalmaz 21 millió egyedi jelszót. És itt jön a legdurvább: 1 milliárdnál is több felhasználónév-jelszó páros lett nyilvános, vagyis aki megszerzi a listát, az rengeteg ember email fiókjába juthat be. És onnan akár minden regisztrációjához. Persze nem ennyien vannak veszélyben, valamivel kevesebben, mert egy-egy felhasználónévhez több jelszót is felsorolnak. De mindenképpen százmilliós nagyságrendről beszélhetünk.

Ezek közül már régebben is felkerült az internetre egy csomó, de most 140 millió email címet és 10 millió olyan jelszót közöltek, amelyet eddig soha egyetlen adatlopás során sem.

Nagyon egyszerűen leellenőrizhető, hogy ön érintett-e kiszivárgott email címben vagy jelszóban. Ezen az oldalon az email címét kell beírnia és rákeresnie. Ha zöldre vált akkor nincs félnivalója. Ha pirosra, akkor ön érintett. Kicsit lentebb láthatja is, hogy esetleg a mostani Collection #1-es listában vagy egy korábbi kiszivárgott listán. Ezen az oldalon pedig annak járhat utána hasonlóképpen, hogy jelszavát kiadták-e. Hogy lássa, mennyire válhat bárki áldozattá: e sorok írójának email címe és egyik jelszava is a listán van. Bármelyik oldal is vált piros színre, azonnal cserélje le jelszavát. Lehetőleg legyen benne szám, nagybetű és kisbetű is. És ajánlatos ezt megtenni mindenhol, ahol jelszóval tudunk belépni.

A bűnözők egy listát is nyilvánossá tettek, és azt állítják, hogy ezeken az oldalakon keresztül jutottak személyes adatokhoz. Ez persze vagy igaz vagy nem. Itt nézheti meg a listát és ha azon a Ctrl+F betűt megnyomja, majd a megnyíló mezőbe beüti a .hu ( pont hu ) kifejezést, akkor 94 ilyen végződésű honlapot dob ki a böngésző. Természetesen konkrét weboldalakat is beírhat is, amelyeken regisztrált valaha és emlékszik rá.