Menu

Honnan jött, ki találta ki?

Utánanéztünk néhány gyakran használt internetes kifejezésnek. Vajon mit jelentenek, ki és mikor használta azokat legelőször?

Blog


Ez egy személyes internetes felület, amely általában – mint a Facebook esetében – egymás alatt helyezi el a bejegyzéseket, fönt a frissek, lentebb a régiek. Általában nem a megjelenés a lényeg, hanem a tartalom. Az író ( a blogger ) véleménye valamiről. A kifejezés 1997-ben született Jorn Barger által, aki ekkor még weblog-nak írta. Idővel rövidült le blog-ra.

Spam


Az a hely, ahová a levelező rendszer a szemetet rakja. Amiről – bizonyos algoritmus alapján – úgy hiszi, hogy nincs szüksége rá a fogadónak. Angolul ez a szó löncshúst jelent. A Monty Pythonnak köszönhetjük, hogy megjelent a digitális világban is a spam. Az angol abszurd humor nagyágyúinak egyik jelenetében a munkásoknak minden egyes ebédre löncshúst adtak. Egy idő után úgy lázadtak az unalmas kaja ellen, hogy azt kiabálták: spam! Előbb a közbeszédbe, majd a csetekre, fórumokba, végül email rendszerekbe is bekúszott.

Mém ( angolul: meme )