Menu

Mindenszentek és halottak napja

A mindenszentek és a halottak napja közötti különbség nem mindenkinek világos, ami nem csoda: a két, egymást követő ünnepnap összemosódott a néphagyományban is. 

Régóta a halottakra való emlékezés szokásai, rítusai uralják mindenszentek napját is. Ráadásul november 2-a általában már munkanap, így ma is november 1-je, mindenszentek napja sokak számára a halottak napi teendők ideje. 

Magyarországon 2000 óta munkaszüneti nap.

A családok találkozásának időszaka, közös programokkal, emlékezéssel, régi történetek felelevenítésével. Városon és falun egyaránt a halottakra való emlékezés ünnepe: a temetőbe járás, a sírok rendbehozatala, a gyertyával való világítás szinte mindenki számára kötelező. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi.

A halottak napi szokások és hiedelmek sokat változtak az évek alatt. Régen halottak napján, sőt hetében mosási tilalom volt, attól tartva, hogy akkor a hazajáró halott vízben állna. Meszelni sem szabadott, mert úgy tartották, hogy akkor férgek lepik el a házat. 

Mára már a gyertyák helyett sok helyen bekapcsolható ledes mécsesek világítanak, de az is gyakori, hogy valaki az internetet használja gyertyagyújtásra. A gyertyaláng.hu weboldal és Facebook oldal igen népszerű a gyászoló családok körében.