Menu

Tanuljunk meg internetül

 Az IT biztonság közérthetően című kiadvány új verziója tölthető le ingyenesen a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság honlapjáról. Az évente frissülő kötet kifejezetten átlagfelhasználóknak szól, ezért könnyen érthető stílusban mutatja be a legfontosabb és legaktuálisabb digitális veszélyeket.

 A kiadványt két szakember, Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos írták. Először még 2017-ben adták ki, de mivel különösen gyorsan változó területről van szó, évente frissítik a legfontosabb újdonságokkal.

 Az új kiadással bekerültek a témák közé az utóbbi egy évben egyre nagyobb számban feltűnő Deepfake videók, amelyek készítői mesterséges intelligencia felhasználásával hamisítanak meg jeleneteket, például ott sem lévő emberekére cserélik a szereplők arcát, vagy olyasmit adnak a szájukba, amit valójában nem is mondtak.

 A szülői visszajelzések nyomán belekerült a tananyagba a tinédzserek által előszeretettel használt online szolgáltatások – például a TikTok, Snapchat, Instagram – működésének leírása, illetve egy külön ismertető arról, hogyan érdemes otthon szabályozni a gyerek kütyühasználatát, és megóvni őket például az internetes zaklatástól.

 Szó esik arról is, hogyan tudjuk megóvni az adatainkat utazás közben, például ha idegen wifihálózatra csatlakozunk mondjuk egy étteremben vagy szállodában, vagy mire figyeljünk online bankkártyás vásárláskor.

 A fent említett aktuális témák mellett a tankönyv továbbra is részletes információkkal szolgál az olyan alapvető témákkal kapcsolatban is, mint amilyen a biztonságos wifihasználat, a mobileszközöket és számítógépet fenyegető kártevők, csaló internetes áruházak, vagy éppen az álhírek.