Menu

A Google leszámolna a lassú weboldalakkal

 Egy felmérés alapján az emberek átlagosan 3 másodpercet várnak egy oldal betöltésére. Ha ennél több időt vesz igénybe a kívánt tartalom megjelenése, az emberek egyszerűen kilépnek az adott weboldalról. Türelmetlenségünk a különböző gyorsítótáraknak és cookieknak (“sütiknek”) köszönhető, amelyek segítenek egy weboldal gyors megjelenítésében. Ezáltal egy általunk gyakran látogatott oldal akár tizedmásodpercek alatt is előttünk terem, azonban bizonyos weboldalak betöltése sokkal több időt vesz igénybe.
 A Google bejelentette, hogy a jövőben külön címkével szeretné jelölni az elfogadhatónál lassabban betöltődő weboldalakat, amik kellemetlen élményt okoznak a felhasználóknak. A keresőóriás egyelőre még nem közölte, hogy pontosan miként is képzeli el ezt a gyakorlatban, de több módszert is tesztelnek, egyelőre még erősen a kísérleti fázisban jár a fejlesztés.
Az egyik lehetőség, hogy a lassan töltődő oldalakon egy olyan üzenet jelenik meg, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a megszokottnál hosszabb várakozási időre lehet számítani a tartalomhoz való hozzáféréshez. Ezzel szemben egy jól optimalizált, gyorsan betöltődő oldalon egy zöld indikátor jelenne meg az oldal címe alatt a kék helyett. A Google egy koncepciótervet is közzétett, amin az állapotjelző csíkok is láthatók.
 Hosszútávon a cél, hogy a Chrome felismerje és jelezze a remek böngészési élményt nyújtó oldalakat, míg a lassúakat kvázi megbélyegzi. A cég egyelőre még nem részletezte, milyen  tényezőket vesz figyelembe az oldalak minősítésekor.
Reményeik szerint ezzel azokat a fejlesztőket is ösztönözni tudják a jobban működő site-ok elkészítésére, akik eddig nem fektettek túl nagy hangsúlyt az optimalizáltságra. A gyorsabb, jobban használható web szívügye a Google-nek, főleg a mobilplatform miatt, 2015 óta figyelhető meg, hogy a Google-kereséseket túlnyomórészt mobilról indítják.

Forrás: https://24.hu/tech/2019/11/12/google-chrome-bongeszo-internet-weboldal-betoltes-gyors/