Menu

Az internet miatt lettünk hipochonderek?

 Manapság a legtöbb ember számára természetes, hogy ha bármilyen tünetet észlel magán, rákeres a neten, hogy vajon mi lehet az okozója. Ez egy gyors tájékozódásnak jó megoldás lehet, de az alapos orvosi vizsgálatot nem váltja ki.

Bár az nyilvánvaló, hogy az internet megjelenése nagyban előre lendítette az életünket, az interneten fellelhető halálos betegségek mással össze nem téveszthető tünetei nagyban megkeserítik a hipochonderek életét. 

Esetleg Önnel is előfordult már, hogy egy tünetre “guglizva” rá tört a felismerés, hogy napjai vannak hátra. Természetesen a legtöbb esetben ez csak érzéki csalódás, hiszen az egészségügyi portálok nagy része is szívesebben ír halálos betegségekről, mint közönséges, alig ismert ártalmakról, ezért érezhetjük azt, hogy a valójában ártalmatlan tüneteink akár több halálos betegséget is jelezhetnek.

Ez nem véletlen, hiszen Európa-szerte a felnőtt lakosság fele arra is használja az internetet, hogy különféle betegségekre keressen rá az Eurostat adatai szerint. A legnagyobb hipochonderek a hollandok és finnek, a legkevésbé a bolgárok és a románok aggódnak. Úgy tűnik, ennek is lehet némi köze a jövedelmi arányosságokhoz: ha a gazdag országokban az elszegényedés nem okoz veszélyt, akkor már csak a ráktól meg a stroke-tól tartanak igazán. 

A magyarok is egyre nagyobb arányban keresnek rá valamilyen betegségre. Szerencsére a fenti jelenségnek az az oka, hogy az elmúlt 13 évben egyre szélesebb körben terjedt el az internethasználat itthon, és nem az, hogy egyre inkább hipochonderek vagyunk.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/ez-az-internet-valodi-sotet-oldala-ettol-retteg-minden-masodik-magyar.1085375.html