Menu

Hogyan hat ránk a közösségi média?

Vajon hányan emlékeznek még arra az időre, amikor nem kellett sem mobiltelefon, sem pedig számítógép a kapcsolattartáshoz?

A 2000-es években a technológia fejlődése magával vonzotta az olyan oldalak elterjedését, amelyek teljes változást okoztak a társadalom életében. Manapság már szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a beszélgetésekben elhangzani közösségi oldalak neveit, mint például Facebook, Instagram vagy Tik-Tok.

Célunk, hogy minél jobb típusú mobiltelefonunk legyen és minél több követőnk a közösségi oldalakon. Szinte már nincsenek közös tevékenységek, a mozgástevékenységek beszűkültek – ezek jellemzik a mai kor gyermekét. 

Azonban születtek tanulást segítő megoldások, melyek ismét arra ösztökélik a gyerekeket, hogy használják az internetet. Tehát az internet köré építjük az életünket. Azon keresztül beszélgetünk a barátainkkal, ismerőseinkkel, rokonainkkal, illetve tartjuk a kapcsolatot a külvilággal. 

Sokan sajnos nem gondolnak bele abba, hogy a túlzásba vitt használat káros saját magukra és társukra nézve egyaránt. 

Azon kívül, hogy az eszközök rontják a látásunkat, a koncentrációs képességünket, még agresszívvá és függővé is tehetnek. Sok ember például azért lesz szemüveges, mert sokáig, közelről nézte számítógépe képernyőjét, mobiltelefonja kijelzőjét. Függőséget egy közösségi oldal, egy alkalmazás, vagy ártatlannak tűnő játék is okozhat. 

Nehéz tőle elszakadni, sőt ha valami nem az elképzelt módon alakul, az igazi „függők” szélsőséges esetben akár dührohamot is kaphatnak. Sajnos vannak akik megszámlálhatatlan és felesleges mennyiségű információval felvértezve akarnak nagyobb befolyáshoz, barátokhoz és életcélhoz jutni, pedig lehetne okosan és mértékkel is használni az internet világát.

Forrás: https://www.beol.hu/seta-ter-2019/kozossegi-oldalak-hatasai-a-tarsadalomban-2331891/