Menu

Az internetes vásárlás aranyszabályai

Az online kereskedelem napról-napra növekszik, egyre többen szeretünk a fotelban ülve vásárolgatni. Azonban mint minden kereskedelmi platformon, úgy itt is akadnak “kalózok”, akik nem minden esetben a legjobb szándékkal nyitnak a vásárlók felé. Ahhoz, hogy megelőzzük az esetleges problémákat, jó, ha vásárlás előtt leellenőrizzük a weboldalt, ahonnan vásárolni szeretnénk.

Győződjünk meg az áruház üzemeltetőjének valódiságáról. Sok esetben fordul elő, hogy hamis cégadatokat adnak meg a kapcsolat menüpontban, vagy az általános szerződési feltételek tájékoztatójában, így először is keressünk rá a megadott cégnévre, hogy az valóban létezik-e. A kapcsolat menüpontban ellenőrizzük le azt is, hogy az elérhetőségek között szerepel-e telefonszám. Amennyiben csak e-mail címet találunk, jobb, ha nem szavazunk bizalmat az oldalnak. 

Mindenképpen figyeljünk, hogy a böngészőnk titkosítsa a fizetési adatainkat, így az nem kerülhet illetéktelenek kezébe. A legtöbb ál-webshop oldalán megadott adatok ugyanis a fekete piacon végezhetik. A megrendelés leadása előtt érdemes több weboldalon is tájékozódni a termék áráról, hiszen ha irreálisan alacsony áron kínálnak egy terméket, gyanússá válhat. 

Bizonytalan webáruházak esetén érdemes először kisebb értékű portékát beszerezni, hogy megismerjük a szolgáltatás minőségét és valódiságát. 

Fizetéskor a legelőnyösebb, ha a szállítás utáni készpénzes fizetési lehetőséget választjuk. Ha mégis bankkártyát használnánk, tájékozódjunk a visszaterhelés lehetőségéről, amely probléma, vagy a webáruház elérhetetlensége esetén kötelezi a bankot, hogy a számlánkra visszatérítse a vásárlás összegét. Kis odafigyeléssel tehát sok fejfájástól és bosszankodástól  menthetjük meg magunkat.

Forrás: https://veszpremikamara.hu/hirek/mire-ugyeljunk-ha-webaruhazban-vasarolunk