Menu

Az internet 90%-a halott

 Manapság számtalan lehetőségünk van, ha az online térben szeretnénk érvényesülni: közösségi média, saját honlap, saját hírlevél. A minden csoda három napig tart elvén azonban sok weboldal kerül süllyesztőbe, mert megszűnt az érdeklődés a tartalom iránt, elhanyagolja a fejlesztője, vagy másikat készítenek helyette. De vajon hány száz ilyen weboldal létezik?

 Nos, az Internet Live Stats csapata vett egy mély lélegzetet, és megszámolta, hány oldal is van a világhálón. Kiderült, összesen 1,71 milliárd weboldal létezik, ám ezek közül csak 200 millió aktív, vagyis az internet 90%-a áll nem frissülő, “halott” oldalakból.

 A számolás a 2019. augusztusi állapotokat mutatja meg, a Live Stats egy érdekes grafikont is készített az alkalomhoz, amely jól mutatja az internet fejlődését. Az első weboldalt 1991-ben hozták létre, de egy évvel később is még csak 10 oldalt regisztráltak. A kilencvenes évek végére ez a szám elérte a 17 milliót, majd egy újabb évtized elteltével a 238 milliót.

 Az igazán nagy ugrás 2016-ban jött el, egy rövid visszaesés után a weboldalak száma megugrott és 2017-re elérte az eddigi csúcsot, az 1.76 milliárdot. Tavaly jött egy újabb visszaesés, idén azonban megint nőni kezdett a szám, mely jelenleg 1,71 milliárdnál áll.

 Érdekességképpen a Live Stats azt is feltüntette, hogy a világháló meghatározó szereplői mikor tűntek fel. A Yahoo az első 3000 weboldal egyike volt, de még a Google is viszonylag korán érkezett meg a versenybe. A YouTube és a Facebook akkoriban 50-60 millió weboldal társaságában kezdte meg működését, míg az Instagram a 2010-es visszaesés alkalmával indult.

Forrás: https://fmc.hu/2019/10/28/tudtad-hogy-az-internet-90-a-halott/