Menu

Szélessávú internet Afrikában

 A Világbank Csoport egy friss jelentésben arról írtak, mennyibe kerülne kiépíteni Afrikában a szélessávú hálózatot úgy, hogy az biztosítsa a világhálóhoz való csatlakozást minden ott élő számára. A tanulmány szerint a végszámla tetemes, és átfogó összefogásra van szükség a cél eléréséhez, azonban az internetelérés ugrásszerű fejlődést hozhatna a kontinensen.

 A térség a telekommunikációs fejlesztésekben az egyik leggyengébbnek számít, mivel a szegényebb országokban sokkal nehezebben alakulnak ki a korszerű távközlési hálózatok. Ha ki is épül a hálózat, az emberek nem tudják megfizetni, illetve a probléma kéz a kézben jár az áramellátás nem megoldottságával is. Ezt a hiányt napelemek telepítésével és vezeték nélküli hálózatok erősítésével küszöbölnék ki.

 A földrész közel fele él olyan területen, ahol nincs elérhető internetszolgáltatás. Afrika lakossága folyamatosan nő, és a jóslások szerint kevesebb, mint negyedüknek lesz állandó munkája 2030-ra. A szélessávú internet bevezetése viszont több millió új munkahely megteremtését is jelentené.

 A digitális szakadék betemetése a modellezés szerint 2030-ig 100 milliárd dollárba kerülne, ami nagyjából 30 ezer milliárd Forintnak felel meg. A pénz 80%-át kiépítésre és stabilizálásra költenék, ami azt jelenti, hogy legalább 250 ezer, 4G képes bázisállomást, és 250 ezer kilométernyi optikai hálózatot építenének ki a szubszaharai régióban. 

A folyamat továbbá társadalmi változásokat is elindítana, ugyanis 18 milliárd dollárt szánnának arra, hogy az ottélőknek megtanítsák használni az internetet. Külön figyelmet szentelnének a hangvezérelt eszközökre, mivel sokan nem tudnak sem írni, sem olvasni. A Világbank elnöke globális összefogásra ösztönöz, hogy közös erővel segítsenek behozni a lemaradást Afrikában.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20191021-kiszamoltak-mennyibe-kerulne-afrika-szelessavu-internet.html