Menu

Búcsúzik az Apple az iPhone 5-től

Aki almás telefont használ tudja, hogy a cég időtálló termékeket készít, és sok androidos telefonnal szemben akár évekig is biztosítja az operációs rendszer frissítésének lehetőségét. Ez azért fontos, mert minden új frissítés más követelményeket állít egy applikációval szemben, így az alkalmazásfejlesztők mindig igyekeznek a legújabb rendszerre optimalizálni a programjukat.
Vegyük példaként a kijelzőméretek evolúcióját: az okostelefonok megjelenésekor az érintőképernyő csodaszámba ment, és már egy névjegykártyányi kijelzővel is boldogan böngésztünk a neten. Azonban megjelentek az egyre nagyobb kijelzők, amihez az alkalmazásokat is igazítani kellett, hogy a felhasználói felület arányos legyen a képernyőnkkel.
Az operációs rendszer frissülése azonban a belső működésben jelent változásokat, így az appok programját is finomítani kell, hogy az minél jobban alkalmazkodjon az új rendszerhez, ezáltal biztosítva nekünk a jobb felhasználói élményt. Azok a telefonok azonban, amik nem kapnak frissítést, vagy tulajdonosuk nem frissíti őket, előbb utóbb lassabban működnek, esetleg lefagynak, vagy egyáltalán meg sem nyitnak bizonyos alkalmazásokat.
Az iPhone 5 2012-ben jelent meg, és a cég egyik legeladottabb terméke lett. Azonban az Apple jelezte a felhasználók felé, hogy amelyik készülékre nem telepítették november 3-ig a legújabb operációs rendszert, annak megszüntetik az internetelérését, így szinte használhatatlanná téve a telefont. Erre a cég elmondása szerint azért van szükség, mert nem vállalnak tovább garanciát az ennél régebbi operációs rendszerre és a 7 éves készülékekre.
Aki azonban frissítette eszközét, az tovább használhatja minden gond nélkül.

Forrás: https://index.hu/techtud/2019/10/30/apple_iphone_5_szoftverfrissites_gps/