Menu

Okoslámpa segíthet a diszlexiásoknak

Sokan tartanak a technika rohamos fejlődésétől, azt azonban érdemes belátni, hogy néhány újfejlesztésű találmány kifejezetten jó ügyet szolgál.
Jó példa erre a Lexilight nevezetű segédlámpa, amely a diszlexiásoknak segít az olvasásban. A diszlexia fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől.
Egy tanulmány szerint világszerte 700 millió ember él diszlexiával, és bár a részképességzavar pontos okát még mindig nem sikerült kideríteni, egy Franciaországban végzett felmérés szerint ez az állapot akkor fordul elő, ha valaki mindkét szemét azonos mértékben, dominánsan használja.
Egy kutatás szerint a gördülékenyen, könnyen olvasó embereknek aszimmetrikus a retinájuk, a diszlexiások két szemében azonban szimmetrikus ez a fényérzékeny sejtréteg. Számukra talált megoldást egy francia cég, amely azt állítja, hogy Lexilight lámpájával jelentősen képes megkönnyíteni az olvasást.
A LED-es fényforrás állítható pulzálása ugyanis megtéveszti az agyat, amely így az információt csak az egyik szemből szállítva dolgozza fel, mintegy azonnal kitisztítva az összemosódott betűképeket.
A legjobb minőségű LED-es égők képesek tisztábban mutatni a színeket és megjeleníteni a kontrasztokat is. A lámpa már kapható Európában, és várhatóan emberek millióinak életét változtathatja meg a közeli jövőben.