Aknakereső program a Commodore 64-re

Feltehetően emberek milliói bontanak pezsgőt örömükben a hír hallatára, hogy az iskolai számítógéptermek örök klasszikusa, az Aknakereső végre Commodore 64-es változatot is kapott. 

Tóth Krisztián (retró körökben csak Krissz) általában hobbiból készíti el a C64-es játékok böngészőben játszható verzióit, most azonban éppen fordítva történt: egy újabb játék portját csinálta meg az ikonikus retró gépre.

Talán meglepően hangzik a szédületes gyorsasággal megújuló technológiák idejében, hogy bárkinek is eszébe jusson a Commodore 64 rendszerére játék átiratot készíteni, de evvel a magyar programozóval ez mégis megtörtént. 

A Commodore 64 egy az 1980-as évek kultikus személyi számítógép-típusa. Az 1982 szeptemberében megjelenő számítógép az addigi legnagyobb grafikai és hang képességeket nyújtotta. Gyártását 1993-ban fejezték be, és addig is és azóta is a legmagasabb eladású számítógép-típus a maga 17-25 millió eladott példányával.

A fiatal programozó korábban is készített már néhány játékról átiratot, melyeket online felületeken is elérhetővé tett. A most elkészült konverzió neve Bombakereső, és nem elérhető böngészőben, de emulátorban prímán futtatható, vagy az internetre feltöltött videóban megcsodálható működés közben.

Az aknakeresőben játékmenet terén sok változtatásra nincs lehetőség, de a jellegzetes kinézet és a hangeffektek valószínűleg megdobogtatják a retró-rajongók szívét. 

Ha a mai napig a C64 rajongói vagytok, akkor érdemes ellátogatnotok Krissz honlapjára, ahol rengeteg trükköt, praktikát ír le, illetve megtalálhatjátok a böngészőre elkészített játékait is, melyek között olyan ikonikus darabok is akadnak, mint a Wizard of Wor vagy az Impossible Mission.