Technikai felhívás

Ezúton is tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a napi gyakorlatunk során az általunk felügyelt hálózatokon egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy az ügyfelek olyan eszközöket használnak a végpontjaikon, amik nem rendeltetésszerű működésükkel rontják a szolgáltatás minőségét. Ezek az eszközök általában olyan olcsó vagy régi firmware-rel rendelkező routerek, melyek működésük közben gyakran bontják a kapcsolatot, nem megfelelő jelszinttel sugároznak, vagy magas válaszidővel rendelkeznek.

Mivel nem egyedi esetekről van szó és egyre növekszik az ilyen problémák száma, az alábbiakban foglaljuk össze útmutatásunkat és javaslatunkat.

SZEMPONTOK, JAVASLATOK MELYEKET EGY ROUTER VÁSÁRLÁSAKOR (FRISSÍTÉSEKOR) ÉRDEMES FIGYELEMBE VENNI:

1. VAN-E A ROUTER GYÁRTÓJÁNAK HONLAPJA?

Ha nincs, vagy van, de csak kínai/taiwani nyelvezetű, akkor érdemes inkább egy másik gyártó (legalább angol nyelven) támogatott eszközét választani helyette.

2. A GYÁRTÓNAK VANNAK-E FRISS TERMÉKEI, VAGY LEGUTÓBB 5 ÉVE MÓDOSULT A GYÁRTÓ HONLAPJÁNAK LEGFRISSEBB CIKKE IS?

Ha utóbbi, akkor érdemes inkább más gyártó termékét választani. Az informatika világa napról napra, óráról órára változik. Ha egy olyan eszközt választunk,aminek a támogatását már rég befejezte a gyártó –erre utalhat a rég aktualizált honlapja is- akkor biztosak lehetünk benne, hogy az eszköz nem fog tudni megfelelni teljes mértékben a mai követelményeknek. Felesleges problémákat és kiadást fog jelenteni, még akkor is, ha esetleg olcsón jutunk hozzá.

3. HA VANNAK FRISS TERMÉKEK, DE A KIVÁLASZTOTT ESZKÖZ MÁR MOST “MEGSZÜNT”

akkor azt – hacsak nem valami sokáig nagyon felkapott/sikeres termékről van szó, pl. Linksys WRT54GL – inkább hagyjuk!

4. VAN-E RENDSZERES TERMÉKTÁMOGATÁSA (ÚJ FIRMWARE-EK)?

Ha túl sok fajta firmware-t tudunk letölteni, gyanús lehet, ha egyáltalán nincs ilyen lehetőség, az is.

5. CSAK AKKOR FRISSÍTSE ROUTERÉNEK FIRMWARE-ÉT HA MEGFELELŐ INFORMATIKAI JÁRTASSÁGGAL BÍR, ELLENKEZŐ ESETBEN FORDULJON SZAKEMBERHEZ! A SZAKSZERŰTLEN/HIBÁS TELEPÍTÉS AZ ESZKÖZ GARANCIÁJÁNAK ELVESZTÉSÉHEZ ÉS HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLÁSÁHOZ VEZETHET

6. AZ ÁLTALUNK LEGINKÁBB TÁMOGATOTT TERMÉK :

Az általunk leginkább támogatott router márka a mikrotik.

7. ÁLTALÁBAN HIBÁS MŰKÖDÉSSEL RENDELKEZŐ MODELLEK:

Az általunk leginkább tapasztalt HIBÁS MODELLEK, gyártók a teljesség igénye nélkül:

TP-Link TL-WR841N, TP-Link TL-WR1043ND, TP-Link TL-WR740N, TP-Link TL-WR340GD

A kiemelt modellek csak példaként szolgálnak, tapasztalataink alapján az itt felsorolt gyártók által kínált termékek megbízhatósága NEM MEGFELELŐ, EZÉRT NE ALKALMAZZUK

TP-Link, ZyXEL, SMC