Huszadik születésnapját ünnepli a Wi-Fi

1999-ben fél tucat technológiai cég létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) szervezetét. Ugyanazon évben, szeptember 30-án kereskedelmi forgalomba kerültek az első eszközök, amelyek a vezeték nélküli működést tették lehetővé. Ezzel kezdetét vette a vezeték nélküli hálózatok, másnéven a Wi-Fi korszaka.

Az újabb és újabb generációkkal bizonyos, hogy Wi-Fi az egyik leggyorsabban fejlődő technológia, amely szinte mindenhol lehetővé tette az internetelérést, és nagy szerepet játszik mobilitásunkban és a mindennapi életünkben, sőt, még az üzleti világban is. Talán mindenki számára ismerős a „Mi a Wi-Fi jelszó?” kérdés, amely mára már természetessé vált.

De mi is történt több, mint húsz év alatt? A történet valójában 1971-ben kezdődik, ekkor alkották meg ugyanis a Wi-Fi előfutárát, amelyet később, 1997-ben továbbfejlesztettek, ám ekkor még csak maximum 2 Mbps sebességet tudtak elérni. A kétezres évek kezdetéig létrehozták az első működési szabványokat, majd 2000-ben piacra dobták az első vezeték nélküli eszközöket.

2004-ben felszállt az első repülőjárat, amelyen internetelérést biztosítottak, a következő évben pedig már beépült a szóhasználatba a Wi-Fi kifejezés. 2009-től kezdenek igazán felgyorsulni a dolgok, hiszen már 54 Mbps és 450 Mbps teljesítményt is képesek elérni az új szabványokkal. A Wi-Fi évről évre egyre több otthonban is megtalálható lesz, és pár évvel később már akár 1Gbps sebességű internetelérést is képesek biztosítani.

2019 elérkeztével az új, Wi-Fi 6 szabvánnyal már 5G is elérhető, amely hasonló alapokra épülve egészíti ki az 5G technológiáját, ezáltal kevésbé meríti majd a kapcsolódó eszközöket és összességében sokkal kiszámíthatóbb felhasználói élményt nyújt mind az üzleti, mind magánéleti körülmények közt.

 

Forrás: https://24.hu/tech/2019/09/30/ma-20-eves-a-wi-fi/