Nyomasztó, ám hasznos a ​trollképző app

Az interneten szárnyalnak az ismeretlen forrásokból származó álhírek és az ezeket terjesztő, hangulatkeltő és megalázó személyek, akiket a köznyelvben csak trollokként emlegetünk. Erre nagyon nehéz felkészíteni azokat, akiktől még, vagy már távol áll az internet világa, azonban kiemelten fontos, hogy minden korosztály felismerje a valótlan híreket, és meg tudja különböztetni a vélemény-nyilvánítást a megalázástól.

Ezzel kívánják felvenni a harcot egy olyan alkalmazás segítségével, amely bemutatja, milyen nyomasztó körülmények övezik a bérelt trollok életét és internetes aktivitását. A játékot elsősorban a gyerekeknek szánták, hogy akár egy iskolai óra kereteiben a tanárok felhívhassák az álhíreket terjesztő oldalak és emberek felelősségét, azonban nagy sikere miatt már bárki számára elérhető angol nyelven.

A játék folyamata egyszerű: egy virtuális főnöktől kapunk utasításokat, hogy milyen témában mit kell posztolnunk, hogyan keltsünk félelmet az emberekben hitelesen, hogyan vásároljunk lájkokat és megosztásokat, amelyeket robotok végzik, nem pedig valós személyek. Minél többen kedvelik és osztják meg a valótlan híreket, annál több emberhez jutnak el, ezzel tömeghisztériát kiváltva bizonyos érzékeny témákban. Ha valaki szeretné jól játszani ezt a játékot, előbb-utóbb olyan feladatokkal szembesül, amelyek már bárki ingerküszöbén túl tennének, ezzel is nyomasztó hangulatot keltve.

Ebben a negatív érzés elérésében rejlik azonban az alkalmazás hasznossága is, ugyanis ezzel érzékeltethetik a legkönnyebben, hogy az ilyen megnyilvánulások nem helyesek, és arra késztethetik a felhasználókat, hogy ne higgyenek el mindent elsőre, amit bizonytalan forrásokon olvasnak.

 

Forrás: https://index.hu/techtud/2019/10/03/troll_jatek_finn_oktatas_fake_news_rasszizmus/?token=f0ce3004e2b145e9b80a9d595bd19ce6