Archoz kötik az internetezést Kínában

December elsejétől a kínai állampolgároknak be kell scanneltetniük az arcukat, ha internetezni szeretnének, vagy új telefonszámot igényelnének. A törvényt szeptember 27-én jelentették be. Célja, hogy minél jobban megvédhessék az internetező polgárok törvényes jogait és érdekeit a kibertérben.

Más országokban elég egy személyi igazolvány bemutatása egy új SIM kártya igényléséhez, Kína az első olyan ország, ahol komplett arcfelismeréshez kötnék a SIM kártya birtokosát, így az nem lenne többé átruházható. Az arcfelismeréssel vizsgálhatnák azt is, hogy egy adott mobil eszközt valóban a tulajdonosa használ-e, így hatékonyabban tudnának cselekedni a lopott eszközök ügyeiben is. Ezzel a módszerrel megkönnyíthetik az internetes visszaélések felügyeletét. Ezáltal Kína vezetőségének példátlan betekintése van állampolgárai online életébe is.

Kínában ugyanis minden internethasználó böngészési előzménye a Kínai Kormány tulajdonában áll, és sok weboldalt korlátoznak, vagy egyenesen letiltanak, ahogy tették ezt a Facebookkal és a Twitterrel is. Azért, hogy mégse maradjanak közösségi média felület nélkül a lakosok, létrehoztak egy saját másolatot ezekről a platformokról, amelyet 300 millióan használnak a másfél milliárdos lélekszámú országban.

De nem csak a közösségi média területén merülnek fel különös igények Kínában: a Microsoft Bing böngészőjét a mai napig tisztázatlan okok miatt letiltották, az Apple AppStorejából bizonyos alkalmazásokat nem lehet letölteni. A Googlenak egy cenzúrázott böngészőt kellett létrehoznia Kínának, amelyet a kormány szabályoz, emellett pedig minden keresés indítása az eszközben lévő SIM kártyához köthető, így átlátva a teljes online életterét egy-egy személynek.

 

Forrás: https://gizmodo.com/chinese-citizens-will-have-to-scan-their-faces-to-get-i-1838936778https://888.hu/century-on/egyre-nagyobb-az-allami-kontroll-az-internet-es-a-telefon-felett-kinaban-4206619/