A 21.század Robin Hood-jai

Az internet legsötétebb bugyrai a dark- és deep-web, ahol az illegális drog- és fegyverkereskedelem mellett személyiségi adatokat és hitelkártyákat is eladásra kínálnak. A hitel- és bankkártya adatok eladásában a BriansClub volt az éllovas, ahol csaknem négy évig gyűjtötték a kártyákról az adatokat, amelyeket később értékesítettek bűnözőknek. 

Egy biztonsági cég vezetője nyilatkozott arról, hogy névtelen tippet kaptak arról, hogy az illegális webshopot 26 millió kártyaadattól fosztotta meg egy etikus hacker csapat. 

A beérkező információhoz csatoltan kapott egy fájlt, amelynek tartalma megegyezett a BriansClub-on eladásra kínált, kitakart hitelkártyákkal, ezzel is alátámasztva, hogy igaz az állítás. 

A vezető elmondása szerint azonnal felvette a kapcsolatot az ellopott vagy elveszett kártyák bankjainak ezen részéért felelős személyeivel, hogy egyeztetés után a kártyaadatokat ismét biztonságban tudhassák. Ezzel azonban még nincs vége az illegális kereskedelemnek, hiszen a Gemini társalapítója és vezérigazgatója szerint jelenleg 87 millió illegálisan eladásra kínált hitel- és bankkártyát tartanak nyilván a BriansClub-nál. 

Mivel a kár az éllovas számára jelentős, és az ellopott kártyák iránti érdeklődés egyre nagyobb, más illegális kereskedők kihasználhatják a piacvezető gyengülését vagy akár teljes eltűnését. Közel négy év alatt 126 millió dollárt kerestek az ellopott kártyákon, amelyeknek lemásolták a mágnescsíkját, így egy másik kártyára helyezve használhatták azt a bűnözők. 

Ebből az esetből is kiderül, hogy nem minden hacker szenteli lopásnak az életét. Bár a hacker elnevezés elsőre mindenki számára negatív csengésű, vannak az úgynevezett etikus hackerek, akik a közjó érdekét szolgálják, még ha ezt nem is tudják legális úton elérni.

 

Forrás: https://hirado.hu/tudomany-high-tech/cikk/2019/10/18/hackerek-adtak-at-26-millio-ellopott-hitelkartya-adatait-a-bankoknak#