5G labort adott át a Hírközlési Hatóság

Az újgenerációs hálózatok modellezését és vizsgálatát segíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési laborja a Miskolci Egyetemen.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke szerint az 5G működtetéséhez egyre több hozzáértő szakemberre lesz szükség, és az egész ország érdeke, hogy ők, naprakész tudással induljanak el a pályán és ez az egész ország jövőjének kulcskérdése.

Az NMHH által adományozott nagyteljesítményű számítógépekkel és hálózatmérő felszereléssel az egyetem olyan naprakész eszközparkhoz jutott, amivel gyakorlati tudáshoz juttathatja a jövő 5G-szakembereit.

A küszöbön álló 5G technológia működtetéséhez egyre több friss tudású, szakterülete iránt elkötelezett szakemberre lesz szükség. Ezért most különösen jó hír, hogy aki ezzel szeretne foglalkozni, annak már nem kell Miskolcnál messzebb mennie.

Az 5G elnevezés az Ötödik Generációs Mobil Hálózat rövidítése, és egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiát takar. A jelenleg is használatos 4G közvetlen utódjának számít, annak továbbfejlesztett változata.

Az 5G magasabb frekvencián működik, ami azt jelenti, hogy sűrűbb adóhálózatot igényel, mint a korábban bevezetett, hasonló célra szánt eljárások.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem használható a régebben kiépített hálózatokon, hanem egy teljesen új rendszerre van szükség a használatához.

Ráadásul a korábbi, 4G-s eszközök nem lesznek automatikusan kompatibilisek az új technológiával.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke szerint a labor egy újabb eszköze lehet a legendás magyar kreativitás kibontakozásának.

Forrás: https://nmhh.hu/cikk/214927/Online_adta_at_az_5G_vizsgalata hoz_keszult_labort_az_NMHH_a_Miskolci_Egyetemnek