2500 régi-új játék tért vissza

Nemrég beszámoltunk róla, hogy egy kreatív lelkületű fiatal – alias Krissz –  aknakereső játék programot írt a Commodore 64-re, ám úgy néz ki, a régi játékok kedvelőinek nem kell ennyivel megelégedniük. Minden időszakban uralkodik egy trend, amely a videojátékokra is igaz. Az MS-DOS idejében megszámlálhatatlan remek játék készült, amelynek sajnos nagy része már nem is futtatható.

Az Internet Archive viszont közbelépett, és létrehozott egy adatbázist, ahol 2500 retro játékot érhetünk el. A cég által feltöltött kollekció nemcsak ingyenes, hanem teljesen jogtiszta is, így lelkiismeret furdalás nélkül tölthetjük le és játszhatjuk kedvenceinket. Ha azonban nem vesződnénk letöltéssel, semmi vész, hiszen a számtalan játék mellett egy DOS-Emulátort is felfedezhetünk az oldalon, ami biztosítja a játék működési feltételeit a böngészőn keresztül. 

Jogi okokból kifolyólag némelyik játék valójában csak a böngészős futtatás során használható, és sajnos nem lehet letölteni az állományukat. Viszont néhányat közülük megszerezhetünk a régi játékokkal is foglalkozó (sőt, eredetileg konkrétan a retró PC-játékok forgalmazására létrejött) GOG digitális játékboltban, így aki onnan beszerez belőlük egy kópiát, annak nem kell aggódnia a mentett játékállások böngészőből való eltűnése miatt. 

Az ingyenes könyvtárban olyan remekművek sorakoznak, mint a Prehistorik 2, az első Prince of Persia, a Donkey Kong és az akkoriban rendkívül félelmetesnek számított Alone in the Dark. A mostani bővítéssel az archívumban már összesen 6934 játék érhető el, melyek között évszám, fejlesztő, vagy népszerűségi sorrend alapján is keresgélhetünk.

 

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20191015-ingyen-retro-dos-jatekok-bongeszo-internet-archive.htmlhttps://hvg.hu/tudomany/20191015_alone_in_the_dark_internet_archive_pc_jatek_bongeszos_jatek