Bevált az online futó rendszer a NAV-nak

Az online számlázó rendszer sikeres bevezetését követően további területeken indít technológiai fejlesztéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
2020. július elsejétől minden, belföldi adóalanyok közötti számláról online adatot kell majd szolgáltatnia a cégeknek, 2021 tavaszától akár a vállalkozások áfabevallási tervezetét is elkészítheti a hivatal. Mindezzel párhuzamosan megkezdték egy még szélesebb körű ellenőrzési adatátadási kötelezettség előkészítési munkálatait is.
Az adóhivatal eddig a 100 000 forintos áfaösszeget elérő számlák adatait látja online, idén azonban újabb előrelépés történhet a gazdaságfehérítés területén.
2020. július 1-től már a belföldi áfaalanyok részére kiállított valamennyi számláról, 2021. január 1-től pedig a magánszemélyeknek nyújtott számlákról is online riportot kell majd küldeni a NAV-nak, a Parlament által megszavazott gazdaságvédelmi és a versenyképességet javító törvény szerint.
A szabályváltozás olyan számlakategóriákat is lefed, mint a belföldi fordított áfa és egyes áfamentes ügyletek, így minden cégnek számolnia kell a fejlesztéssel. A magánszemélyeknek kiállított számlák esetében a 2021-től életbe lépő intézkedés az online kasszán kívüli ügyletekre vonatkozik, azonban így is széles körnek kell felkészülnie a változásra.
Az online rendszerre való átállás elsőre visszás lehet sokak számára, azonban hosszú távon kifejezetten kényelmes és hatékony megoldás lesz mind a cégeknek, mind a magánszemélyeknek.