Google net-ballonok

A Google 2011-ben kezdte el fejleszteni, de csak hét évvel ezelőtt állt a cég nyilvánosság elé az ötlettel, hogy nagy magasságban repülő hőlégballonokkal juttatná internethez a földi infrastruktúrával nehezen lefedhető régiókat.

Az internetszórásra képes eszközöket elsőként Kenyában vetik be kereskedelmi szolgáltatásként.

A Project Loonnak keresztelt terv azóta számos teszten esett át. Természeti katasztrófák idején, bevetették például 2017-ben Puerto Ricóban, de k özben zajlottak az előkészületei a kereskedelmi bevezetésnek is.

Utóbbinak köszönhették Peruban, hogy egy tavalyi földrengést követően mindössze két nap alatt felállt a mentési munkálatokat nagyban segítő ideiglenes internetkapcsolat.

A projekt most érte el a legfontosabb mérföldkövét: kereskedelmi szolgáltatást indítottak az infrastruktúrára alapozva.

Az első éles együttműködés szereplője a Telkom Kenya, amely így szeretné kiszolgálni azokat a felhasználóit, akik a körülbelül 35 ballonból álló flotta által lefedett mintegy 50 ezer négyzetkilométeren tartózkodnak.

A bő fél magyarországnyi területen az előzetes tesztek során a feltöltési sebesség megközelítette az 5, a letöltés pedig a 19 megabit per szekundumot.

A levegőből szórt mobilnet elterjedését ugyanakkor biztosan nem a lehetséges megoldások hiánya okozza. Számos különböző ötleten dolgoznak párhuzamosan a világban. A SoftBankhoz köthető HapsMobile elképzelése szerint például közel 80 méter széles hatalmas drónok terítenék a mobilnetet.

A leányvállalat egyik illetékese szerint 2023-ban tervezik a piacra lépést, ám alacsony magasságú tesztek már zajlanak egy kaliforniai NASA létesítménynél.

Forrás: https://bitport.hu/mukodo-uzlet-lett-a-google-ballonjaibol