Jelszó: 123456

Egy adatelemző átnézte az elmúlt idők adatszivárgásai során nyilvánosságra került jelszavakat, amiből kiderült, hogy a felhasználók jó része egyáltalán nem ügyel a biztonságra.

A legtöbb oldal mostanság már a regisztrációkor figyelmezteti felhasználóit, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy jelszónak ahhoz, hogy az nehezen feltörhető legyen.

Ezzel szemben azonban a nagyobb adatszivárgások alkalmával mindig megbizonyosodhatunk arról, hogy az emberek a cégek figyelmeztetései ellenére sem teszik biztonságosabbá jelszavaikat.

Az átnézett 1 milliárd jelszó közül 7 millió volt a mágikus “123456”, ami azt jelenti, hogy minden 147. ember ezt a nem túl fantáziadús és még kevésbé biztonságos számsort választja fiókvédelme első frontvonalául.

Egyéb érdekes statisztikák is készültek a kiszivárgott adatok alapján, így például az is kiderült, hogy a biztonsági tanácsok ellenére az emberek 29%-a pusztán betűből álló jelszót választ, és 26% ráadásul csupa kisbetűt használ ehhez.

Csak számot valamivel kevesebben, a vizsgált emberek 13%-a használt jelszó gyanánt, akik pedig kombinálják a kettőt, azok általában a jelszó végére teszik a számot. Speciális karaktereket mindössze 12% tartalmazott a vizsgált jelszavak közül.

Ha kizárólag betűkből vagy számokból álló jelszót használunk, akkor az általa védett fiók sebezhetővé válik a legegyszerűbb hackertámadások ellen, és lehetőséget biztosítunk, hogy a rosszindulatú behatolók minden különösebb erőfeszítés nélkül jussanak hozzá személyes adatainkhoz.

Mindenki számára javallott tehát, hogy használjon olyan jelszót, mely kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is tartalmaz.

Forrás: https://computerworld.hu/biztonsag/keptelenek-vagyunk-leszokni-az-123456-jelszorol-281113.html