Nő az igény a vezeték nélküli net iránt

Minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik a helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférésekre (angolul fixed wireless access, FWA), miután az új koronavírus járvány miatt azokban a régiókban és körzetekben is fokozottan nőtt a távmunka és az otthoni tanulás iránti igény, ahol az ezeket kiszolgáló vezetékes háttérinfrastruktúra nincs megfelelően kiépítve, elavult.

Egy nemrég közzétett mobilitás jelentés szerint a vezeték nélküli kapcsolatok száma a járványhelyzetre tekintettel a következő években megtöbbszöröződhet.

A kutatás definíciója szerint vezeték nélküli elérésnek tekinthető minden olyan internetelérés, mely a levegőt, mint átviteli közeget használó infrastruktúrára támaszkodik.

A kapcsolatot pedig ennek megfelelően valamilyen, az otthoni vagy irodai hálózatba szervesen beépített végberendezés (modem, router, vagy modemmel egybeépített router), illetve egy ehhez a vételi körülmények függvényében csatlakozó külső antenna adja.

Az FWA egyben a jövőbeni infrastruktúra-fejlesztések és felhasználás egyik alapját adhatja olyan régiókban, ahol a vezetékes hálózat kiépítése nehézségekbe ütközik vagy anyagilag meg nem térülő.

A vezeték nélküli elérések a felmérés szerint kiválthatnak évtizedes vezetékes technológiákat.

A cég úgy látja, globálisan mintegy 300 milllió végpontot lehetne lecserélni helyhez kötött vezeték nélküli elérésre, így az előfizetők anélkül juthatnának nagyobb sávszélességű internetkapcsolathoz, hogy a vezetékek és a kapcsolódó berendezések cseréjével akár nekik, akár a szolgáltatóknak bajlódnia kellene.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/61936/fwa-fixed-wireless-access-mobilnet-vezetek-nelkuli-hozzaferes-ericsson.html