Valóban segítség az ingyenes net?

November 11-től azoknak a közép- és felsőfokú oktatási intézményeknek is át kellett állniuk digitális oktatásra, amelyek még kitartottak a koronavírus-járvány második hullámában.

„A digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről” című rendelkezés lényege, hogy a helyhez kötött internet hozzáférési szolgáltatást 30 napig ingyenesen vehetik igénybe azok, akik köznevelésben és szakképzésben, nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban vesznek részt középfokú intézményben.

A 30 napos ing​yenes hozzáférés még nem feltétlenül veszi le a digitális oktatással járó nehézségeket a családok válláról. Még mindig sokan vannak, akik olyan eszközzel sem rendelkeznek, amellyel elérhető volna az internet. Illetve, olyan térségek is vannak, ahol nagyon gyenge a kapcsolat.

A szolgáltatók leterheltsége pandémia miatt egyébként is megnőtt, hiszen mindenki virtuálisan éli munkahelyi és magánéletét is, az otthoni szórakozás miatt a streaming szolgáltatásokat is sokkal többen használják.

Ezek a tevékenységek mind nagyobb sávszélességet igényelnek, ami a cégek számára is plusz költséggel jár, amihez viszont nem kapnak kormányzati segítséget. Fontos leszögezni, hogy nem magáért az internetért fizetünk, hanem azért, hogy hozzáférhessünk valamilyen módon.

Maga az internet egy hatalmas hálózat, amelynek nincsen közepe vagy központja, alapvetően senki tulajdonát nem képezi. Ezt a hálóza​tot összekapcsolódó magánhálózatok alkotják, így mindenki mindenkivel adatkapcsolatot tud létesíteni.

A gyakorlatban az előfizető hálózatát összeköti a szolgáltató a saját hálózatával, amelyet már összekötött más internetszolgáltatók hálózataival.

Forrás: https://merce.hu/2020/12/04/az-ingyenes-net-elrendelese-nem- elegendo-segitseg-a-raszoruloknak-raadasul-a-kis-cegeket-bed olessel-fenyegeti/