12 milliárdos büntetést kaphat a TikTok

A platform több mint két éven át működött úgy az Egyesült Királyságban, hogy a 13 éven aluli felhasználók adataihoz szülői beleegyezés nélkül fért hozzá.

A TikTok 27 millió fontos, vagyis átszámítva mintegy 12,3 milliárd forintos bírságot kaphat az Egyesült Királyságban, mert 2018 és 2020 között megsérthette az adatvédelmi törvényt.

A brit Információs Biztos Hivatala, az ICO, mint információvédelmi hatóság, megállapította, hogy 2018 májusa és 2020 júliusa között az alkalmazás megsértette az adatvédelmi törvényt. A hatóság arra jutott, a 13 éven aluli gyermekek adatait a vállalat a szülők hozzájárulása nélkül is feldolgozhatta, valamint nem adott megfelelő, átlátható és könnyen érthető tájékoztatást erről a felhasználóknak. Emellett azt is közölte, hogy a TikTok speciális kategóriájú adatokat, amelyek magukban foglalják az etnikai és faji származást, a politikai véleményeket, a vallási meggyőződést, a szexuális irányultságot, a szakszervezeti tagságot, valamint a genetikai, biometrikus vagy egészségügyi adatokat, minden jogalap nélkül dolgozhatta fel.

Az ICO hangsúlyozta: egyelőre nem biztos, hogy bírsággal sújtja a TikTokot. A végső döntés előtt még a cég érveit is meghallgatja, valamint áttekinti a TikTok által benyújtott bizonyítékokat.

A hatóság célja, hogy a gyerekek megtanulhassák és megtapasztalhassák a digitális világot, de megfelelő adatvédelmi védelem mellett. Az információs biztos szerint, a digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak törvényi kötelességük bevezetni ezeket a védelmet, de a jelenlegi álláspont az, hogy a TikTok nem teljesítette ezt a követelményt.

Az hatóság legfeljebb a TikTok éves globális éves forgalmának 4 százalékát hajthatná be bírságként.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220926_tiktok_birsag_felhasznaloi _adatok