2020 legjobb jelszavai

A legfrissebb kutatásból kiderült, hogy az emberek nagy része továbbra sem használ túlságosan biztonságos jelszavakat, pedig ez egyre fontosabb lenne. Még ha az első néhány helyezettet csak ideiglenes “eldobható” jelszónak használják is sokan, önmagukban a számok mégis ijesztő képet festenek.

2020 legnépszerűbb kódja az “123456” volt, amit mintegy 2,5 millió ember talált megfelelőnek, és amit több mint 23 millió alkalommal fedtek fel különböző rosszakarók, ugyanis kevesebb mint 1 másodpercbe kerül a feltörése.

2020 második legnépszerűbb jelszavánál a mintegy 960 ezer felhasználónak sikerült tovább jutnia a numerikus billentyűzeten, így jutottak el addig, hogy “123456789”. Mindenesetre jobb mint az előző változat, mert bár ezt ugyanúgy kevesebb mint egy másodperc alatt fel lehet törni, de ez a jelszó már csak 7 millió 800 ezer alkalommal esett áldozatul.

Érdekes, hogy a harmadik helyezett a “picture1”, ami új a listán, és egyben érdekes is, ez ugyanis nem egy teljesen rossz jelszó, hiszen betűket és számot is tartalmaz vegyesen, ennek megfelelően körülbelül 3 órába kerül feltörni, és ez csak 11190 alkalommal sikerült idén. Népszerűsége alapján mégis a dobogó harmadik fokán kötött ki mintegy 370 ezres használattal.

Az egyik legfontosabb dolog, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden egyes fiókhoz érdemes külön jelszót kitalálni, és legalább 90 naponta megváltoztatni őket.

Ezek a jelszavak pedig legyenek hosszúak, legalább 12 karakteresek vagy még hosszabbak. Mindenképpen legyen bennük vegyesen kis- és nagybetű, szám és szimbólum, így ugyanis rendkívül nehéz lesz feltörni őket.

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20201119-2020-legnepszerubb- legtobbet-hasznalt-jelszavai.html