2023-tól azonos mobiltöltő lesz az EU-ban

Amennyiben összejön az európai döntéshozók terve, 2022 végére vagy 2023 elejére megszülethet a jogszabály a mobilok, táblagépek és fülhallgatók töltő portjának egységesítéséről.

Több mint egy évtizede próbál az Európai Unió nyomást gyakorolni a telefongyártókra, hogy egységes töltőkkel dobják piacra a mobiljaikat. Bár jelenleg a két legnépszerűbb töltőtípus az USB-C és a microUSB, az EU szerint sokkal kényelmesebb lenne, ha a jövőben már csak egyféléből kellene választani.

A döntéshozók még 2020 februárjában elsöprő többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal, döntötték el az egységesítést az unión belül. Az Európai Bizottság 2021 végén tette le az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, az idei év azonban még ennél is nagyobb lépést hozhat az ügyben: a Reuters úgy tudja, hogy az EU törvényhozói és a tagállamok még az idei évben megállapodhatnak nemcsak a mobilok, hanem a táblagépek és a fejhallgatók töltő portjainak egységesítéséről.

Ha megszületik a döntés, a készülékekre a jövőben USB-C-aljzatot kell tenniük a gyártóknak. A lépésnek érthető módon az Apple örül a legkevésbé, a cég ugyanis a többi gyártótól eltérő szabványt, Lightning-csatlakozót használ az iPhone-okon. A vállalat régóta kritizálja az EU egységesítésével kapcsolatos törekvését.

A Reuters szerint az illetékes parlamenti bizottság májusban szavazhat a kérdésről, majd ezután indulhat el a konzultáció a tagállamokkal. Ha minden jól megy, akkor még az idei évben, vagy legfeljebb 2023 elején fogadhatják el az ezzel kapcsolatos jogszabályt.

Ha ezt sikerül tető alá hozni, akkor következő lépésként a vezeték nélküli töltési technológiákat egységesítheti az Európai Unió. Erre 2025-ig kerülhet sor.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220222_okostelefon_tolto_szabva ny_usb_c_torveny_szabalyozas