2033-ra mindenhol lekapcsolják a 2G-t

A digitális jogokért küzdő Electronic Frontier Foundation szerint az Apple-nek követnie kellene a Google-t, hogy tegye lehetővé a 2G-s hálózatokról való lecsatlakozást.

Több mint 30 éves múltra tekint vissza a 2G, ám még ma is léteznek olyan szolgáltatások, amelyek aktívan használják ezt, vagyis a második generációs hálózat típust.

Ez azonban a szervezet szerint nagy hiba, mert a technológia ma komoly biztonsági réseket rejthet, így pedig a használata egyáltalán nem veszélytelen.

A digitális jogokért küzdő szervezet egy minap kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Google már lépéseket tett a 2G androidos kivezetése érdekében, az iPhone-okon azonban még engedélyezve van.

A szervezet két olyan biztonsági résről tett említést, amik komoly problémákhoz vezethetnek. Az egyik, hogy a 2G-s hálózatok gyenge titkosítást használnak a mobiltelefonok és a mobiltornyok között.

Ez szerintük a hackereket segíti, akik így könnyebben hozzáférhetnek a készülékhez, illetve például a szöveges üzenetekhez. Egy másik probléma, hogy a 2G nincs felszerelve úgynevezett bázisállomás-hitelesítési technológiával, ami pedig a spam jellegű hívásoknak kedvez. Az EFF hangsúlyozta, ez csupán két, általuk zavarónak tartott jelenség, a 2G-vel ennél nagyobb gondok is lehetnek.

A brit kormány korábban úgy fogalmazott: ha meghatározzák majd a 2G-s és 3G-s szolgáltatások kivezetésének pontos időpontját, a készülékgyártóknak attól kezdve már nem kell támogatniuk a hagyományos technológiákat. A technikától lassan az Egyesült Államok is búcsúzik: 2033-ra fogják leépíteni a régi megoldást használat eszközöket.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220126_apple_iphone_2g_halozat_ google_android_12_kockazat_eletronic_frontier_foundation