A Microsoft kéri, hogy felejtse el jelszavát

A Windows-gyártó az év elején tette lehetővé, hogy a rendszerében készített fiókokba alternatív módokon is bejelentkezhessenek a vállalati felhasználók.

Számos online szolgáltatás kínál a hagyományostól eltérő bejelentkezési lehetőségeket. Ezek azok, amikor a felhasználó nem egy jelszó beírásával lép be a fiókjába, hanem valamilyen hitelesítésre alkalmas eszközzel, például egy applikációval.

Egy hírmagazin szerint ennek a rendszernek a Microsoft is elkötelezett híve: az év elején vezették be ugyanis az első ilyen megoldásokat, igaz, akkor még csak a vállalati ügyfeleknek. Most azonban úgy döntöttek, hogy a következő hetekben mindenkire kiterjesztik ezt a módszert.

A változások eredményeként a rendes felhasználók is igényelhetik, hogy a Microsoft-fiókjuk jelszómentessé váljon, és olyan alternatívákkal jelentkezzen be egy-egy, a cég által üzemeltett szolgáltatásba, mint a Microsoft Authenticator, a Windows Hello, vagy SMS-ben/e-mailben küldött kód.

A módszer a Microsoft közlése szerint az olyan naponta megnyitott appoknál is működik majd, mint az Outlook vagy például a OneDrive.

Ahhoz, hogy a felhasználó csatlakozhasson a Microsoft-féle jelszómentes világhoz, előbb le kell töltenie a cég Authenticator nevű szoftverét, amit ezután össze kell kapcsolni a már regisztrált és aktívan használt Microsoft-fiókkal. Ha ez megtörtént, a fiókbeállításoknál kikapcsolható a jelszó kötelező megadására vonatkozó parancs.

A Microsoft hangsúlyozta, hogy a megfelelő jelszavak bár önmagukban elég biztonságosnak számítanak, az alternatív bejelentkezési módok egy fokkal nagyobb előnnyel rendelkeznek, és kényelmesebb is használni azokat.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20210918_jelszo_jelszavak_microsof t_fiok_bejelentkezes