A PDF a legkevésbé biztonságos fájl

Az elmúlt év során egymillió gépre vetítve több mint 220 millió alkalommal – vagyis naponta több mint 600 ezerszer – jelezte a Panda Security mesterséges intelligenciával támogatott rendszere, hogy Pdf fájl esetében olyan biztonsági résre bukkant, ami lehetővé teszi az aktuális gép vagy hálózat elleni rosszindulatú támadást.

Az IT biztonsági cég az általuk felügyelt gépeken összegyűjtött események alapján rangsorolta a kiterjesztéseket. Az említett számmal a Pdf magasan vezeti a listát.

A dokumentumok tárolására alkalmas Portable Document Format (Pdf) döntően annak köszönheti vezető szerepét, hogy alig akad olyan felhasználó, aki ne ismerné, sőt, ne használná. A fájlformátum ugyanis eszköz- és felbontás függetlenül alkalmas szövegek, ábrák és képeket tartalmazó dokumentum leírására.

Ezeket a dokumentumokat ráadásul a keresők képesek indexelni, és bármely böngésző meg tudja jeleníteni. Népszerűségük mellett ugyanakkor számos esetben tartalmazhatnak érzékeny személyes adatokat is, így ezek védelme, különösen a GDPR rendelet életbe lépése óta, kiemelt fontosságú egy cég részéről.

„A szám különösen annak fényében rémisztő, hogy a Strategy Analytics tavaly közzétett becslése szerint 2019-ben az internetre kapcsolt eszközök száma meghaladta a 22 milliárdot. Ha ezt az adatot, illetve vizsgálatunk eredményeit vesszük alapul, akkor ez azt jelenti, hogy az elmúlt év során összesen 4840 milliárd olyan Pdf kiterjesztés akadt a világhálón, amely kibervédelmi szempontból aggályosnak volt tekinthető.

Ez félelmetes mennyiség, s ne felejtsük, hogy mindössze egyetlen kiterjesztésről van szó” – magyarázta a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

Forrás: https://euroastra.hu/pdf-fajlok-veszelyben-panda-security-kozlemeny/