Internethálózatot építő robot

Bár sorra érkeznek a gyorsabbnál-gyorsabb vezetéknélküli internethálózatok, az emberek többsége még mindig csak lassabb internethez fér hozzá. Sőt 3,5 milliárd embernek még mindig nincs internetelérése, különösen a kevésbé fejlett országokban.

A koronavírus-járványnak köszönhetően nőtt az igény az internetre, és a közoktatáshoz is elengedhetetlenné vált.

A Facebook összerakott egy elég szokatlan robotot, amelyet arra tervezett, hogy a villanyvezetékeken másszon. Olyan, mintha csak lebegne a levegőben vagy pedig kötelet mászna. Amikor egy oszlophoz ér, akkor megemelkedik, majd folytatja az útját. Azonban nem mutatványosnak készült, hanem arra a feladatra, hogy üvegszálas kábelt telepítsen világszerte a villanyvezetékeken.

A találmány ellenáll az elektromosságnak, a vezetékeken egyensúlyozva pedig képes magától ráépíteni az optikai szálakat a vezetékekre és nem akad meg a kábeleken lévő csomókon és akadályokon sem.

A Facebook célja az, hogy így építsen ki az internetszolgáltatók számára villámgyors, megbízható, ugyanakkor olcsó gerincvonali elosztó hálózatokat.

Az óriás abban hisz, hogy amennyiben a telepítési és fenntartási költségek lecsökkennek, akkor a végfelhasználók számára kiszabott havidíj is mérséklődhet.

A tesztüzem jövőre kezdődik, ha beválik, olyan helyekre is képes lesz az internetet elvinni, ahova eddig nehezen, vagy egyáltalán nem volt ez elképzelhető, mint például a folyók felett áthaladó elektromos vezetékek esetében.

Forrás: https://hamuesgyemant.hu/robot-facebook