A videóhívás könnyítése idősebbeknek

Ha már rászánták magukat a nagyszülők, hogy kipróbálják a videóhívást, van pár praktika, amivel megkönnyíthetjük számukra a folyamatot. Mindenképp kell hozzá türelem, de kitartással nem fog sokáig tartani a tanulás.

Első lépésként, ne okostelefont vegyünk az idősebbeknek, hanem táblagépet. Sokkal nagyobb a képernyője, nem kell állandóan keresni.
Ezt csak videóhívásra használjuk, másra ne. Az idősebbek még abban nőttek fel, hogy mindennek egy funkciója van. Ne zavarjuk össze a világképüket. A táblagéppel videóhívásokat végzünk, a telefonnal telefonálunk.

Egyéb eszközre és funkcióra nincs is szükségük. Egyszerűen magyarázzunk. Ne használjunk idegen, számukra érthetetlen szavakat, a folyamatokat pontosan, türelmesen ismételjük el, többször is. Különféle alkalmazásokkal se terheljük őket, tényleg csak arról beszéljünk, amit valóban használni fognak.

Ha lehet, vegyünk egy kisebb állványt, ma már viszonylag olcsón beszerezhető, és legyen ezen az eszköz. Állítsuk be előre, így a nagyszülőknek nem kell azzal foglalkozniuk, hogy hogyan tartsák a telefont, táblagépet. Azon túl, hogy nem fáradnak el, mi is premier plánban látjuk őket. Beszéljük meg előre, hogy mikor fogjuk hívni őket. Akkor ők is fel tudnak készülni, az idősebbeknek ez tovább tart.


Ha egy konkrét időponthoz tartjuk magunkat, az nagyban egyszerűsíti a videós beszélgetést.
És ami a legfontosabb: mindig mi hívjuk őket. Így megelőzhetjük, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljenek, hogy mást hívnak fel, esetleg valamilyen beállítást megváltoztatnak.

Ne felejtsük el, természetesen stabil, megbízható internet kapcsolatra is szükségünk lesz!

Forrás:
https://vasarnap.com/piheno/hogy-konnyebb-legyen-a-videohivas-az-idosebbeknek