Állami segítséget kért a Digi Romániában

Nehéz helyzetbe került Romániában a Digi Mobil, a helyi kormányzat által nemrég elfogadott, mobilhálózati beszállítókat érintő korlátozásokat követően.

A cég több versenytársával együtt az államtól vár segítséget, amiért a kormányzat egyes beszállító partnereket lényegében tiltólistára tett.

Helyi médiabeszámolók szerint gyakorlatilag teljesen leállította a hálózatfejlesztést Romániában az egyik legnagyobb helyi piaci szereplő, a mintegy négymillió előfizetővel rendelkező Digi Mobil.

A cég egy éve semmilyen fejlesztést nem hajtott végre 5G-s hálózatán, illetve a 4G-s hálózat fejlesztések is lefékeződtek.

Bár a jogszabály – melyet a román parlament még nem szavazott meg – nem írja elő a már meglévő, beépített eszközök cseréjét, az 5G-s fejlesztési kényszer és a technológiai korlátok miatt előbb-utóbb minden érintett szolgáltató rákényszerülhet arra, hogy egyébként jól működő, esetlegesen csak néhány évvel ezelőtt telepített hálózati elemeket is kicseréljen.

Egy ilyen teljes hálózati eszközcsere-program rendkívül bonyolult tervezést, jelentős élő munkát és nem utolsó sorban komoly eszköz beruházást igényel, melyhez a cég a román kormánytól vár támogatási forrást, lényegében az összes többi érintett piaci szereplővel karöltve.

Az eszközcsere-folyamat emellett azért is a szolgáltatók egyik kulcskérdése, mivel a legritkább esetben oldható meg problémamentesen, illetve a szolgáltatásfolytonosság teljes fenntartásával a régi eszközpark cseréje, amit az általánosságban egyre bonyolultabbá, összetettebbé váló infrastruktúra sem segít elő.

https://www.hwsw.hu/hirek/63195/digi-rcsrds-romania-huawei- 5g-eszkozcsere-allami-tamogatas.html