Ami nélkül nem tudnánk élni: az internet

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások alapjaiban változtatták meg az elmúlt egy év mindennapjait.

Az online oktatás és a home office megjelenésével robbanásszerűen nőtt a videóbeszélgetések száma, a csökkenő személyes kontaktus miatt pedig a streaming oldalakon nézett filmek és sorozatok mennyisége is.

Ironikus, hogy Amerikában a karantén elején pont a “hivatal” című sorozat volt a streaming nyertese, az emberek inkább otthon nézték az irodai munkát, ha már nem mehettek be.

Ami a hazai internetforgalmat illeti, az elmúlt egy évben összesen öt alkalommal dőlt meg az adatforgalmi rekord. Az első 253 gigabit per szekundumos csúcs jellemző módon a tavaly márciusi első karantén első hétvégéjén született.

Az ez utáni folyamatos emelkedést jól jelzi, hogy egy kisebb nyári, teljesen megszokott csökkenés után novembertől rendszeresen volt a márciusi csúcs felett a forgalom.

Márciusban két hét alatt 20 százalékot nőtt a budapesti adatcserélő központ, azaz a BIX forgalma, 2021 elején pedig a 2020-as első negyedévhez képest több mint 34 százalékos ugrást tapasztaltak az internetforgalmat nézve.

A korai forgalmi csúcs után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az internetezési szokások átgondolását szorgalmazta: csatolmányok helyett felhőszolgálatatások használatát, a videók gyengébb minőségben megtekintését, kapcsolattartás során videó- helyett hangbeszélgetések indítását javasolta.

Az internet hálózat összeomlásának elkerülését a szolgáltatók nagyban segítették. Az internet szolgáltatók minden eddiginél nagyobb figyelmet és hangsúlyt helyeztek hálózataik fejlesztésére, hogy mindenkinek elegendő sávszélesség jusson.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2021/03/04/koronavirus-karanten-stati sztika-alkoholfogyasztas-szuletesek-vecepapir-nok-internet-irod a