Apple AirTag

Az áprilisban megjelent Apple AirTag a fütyülős kulcstartó modernizált változata: a kulcskarikaként használható eszközt bármire rácsíptethetjük, és a telefonunkkal bemérhetjük a pontos helyét.

A rendszer kritikusai azonban figyelmeztettek, hogy a pénzérme nagyságú nyomkövető a felhasználók valós idejű nyomon követésére is használható lehet.

Az Apple korábbi nyilatkozatai szerint az AirTaget úgy tervezték meg, hogy ne lehessen vele a felhasználók után kémkedni. Az eszköz kis méretéből adódóan azonban könnyű visszaélésszerűen használni: csak összekapcsoljuk az AirTaget a telefonunkkal, majd elrejtjük az eszközt a megfigyelni kívánt személy zsebében vagy táskájában, és a keretszoftver valós időben mutathatja, hogy hol jár az illető.

Az Apple múlt héten kiadott egy frissítést az AirTaghez, ami meggátolhatja az ilyen jellegű visszaéléseket. A frissítés telepítése után az AirTag véletlenszerű, 8-24 órás időközönként jól hallható jelzést küld majd, riasztva a közelben lévőket. Az új szoftvert nem kell telepíteni: ha az AirTag a telefonunk közelében található, az eszköz automatikusan letölti és futtatja.

Több beszámoló született róla, hogy az AirTaget egyesek a családtagjaik vagy a barátaik követésére használták. Egy újság szerzője elpostázta az AirTaget egy londoni barátja címére, amit az illető a csomag átvétele után a konyhapulton hagyott.

Szerinte a bekapcsolt AirTag négy nap után sem jelezte a barátjának a jelenlétét. Mások arra panaszkodtak, hogy a 15 másodpercenkénti hangjelzés nem elég hangos ahhoz, hogy a mindennapi zajban jól hallható legyen.

Az Apple azon is dolgozik, hogy a most bevezetett javítások rövidesen Androidon is elérhetők legyenek.

Forrás: https://qubit.hu/2021/06/07/az-apple-uj-frissitest-adott-ki-az-ai rtaghez-hogy-elkeruljek-az-illegalis-nyomkovetest