Az első műholdas internet

A SpaceX tavaly novemberben kezdte el építeni azt a műholdas internet rendszert, amely a tervek szerint az egész világon fogható lesz, így több száz millió embernek biztosíthat hozzáférést az internethez.

Bár a tervezett 42 ezer műholdból eddig kevesebb, mint hatszázat állítottak pályára, a SpaceX már megkezdte a rendszer tesztelését.

Összesen 13 sebességmérést végeztek eddig, nagy részét Los Angelesben, ezek alapján pedig a műholdas internet letöltési sebessége jelenleg 11 és 61 megabit per szekundum között mozog, 43 megabit per szekundumos átlagos letöltési sebességgel.

Bár ez jócskán elmarad az ígért gigabites sávszélességtől, ám így is felülmúlja az eddig létező összes műholdas internetet.

A 43 megabit per szekundumos sebesség egyébként nagyjából megegyezik a magyarországi mobilinternet átlagos sebességével, ami világátlagban a leggyorsabbak közé tartozik.

A Starlink nagy előnye, hogy olyan helyeken is fogható, ahol a hagyományos net nagyon lassú, vagy egyáltalán nem létezik.

Úgy tűnik, hogy beválthatja azt az ígéretét, hogy több száz millió embernek biztosít szélessávú internetet.

A Starlink feltöltési sebessége ugyanezen mérések szerint 4,5 és 18 megabit per szekundum között ingadozik, a késleltetése pedig 20 és 94 milliszekundum közötti.

Utóbbinál nagyjából az alsó értéket kellene folyamatosan produkálni ahhoz, hogy a Starlink valódi kihívója lehessen a kábeles internetnek, de hozzá kell tenni, hogy ezek az értékek felülmúlnak bármit, amire eddig a műholdas internet képes volt.

Forrás: https://raketa.hu/kiderult-milyen-gyors-a-spacex-muholdas-inter nete