Botrány az amerikai T-Mobil-nál

A T-Mobile folyamatosan vizsgálja, hogy összesen hány ügyfél adatiat sikerült megszerezniük a hackereknek. A cég most egy újabb tétellel frissítette az eddigi listát.

A hét elején robbant a hír, hogy az amerikai T-Mobile-től mintegy 100 millió ügyfél adatát lopták el, többek között IMEI-számokat, előfizetői neveket és lakcímeket is. A szolgáltató első körben 47 millió előfizetőről beszélt, az IMEI-számokat pedig nem említette az ellopott adatok között.

Az amerikai T-Mobile most újabb részletket osztott meg az incidensről. A cég megerősítette, hogy 7,8 millió ügyfél esetében egészen biztosan kiszivárogtak a nevek, születési dátumok, igazolványszámok, valamint a telefomszámok és az IMEI és IMSI-számok is.

Az IMEI-szám a nemzetközi mobilberendezés-azonosító rövidítése, és egy számot takar, ami a készülék egyedi azonosítója vagy sorozatszáma. Az IMSI-szám a SIM-kártyához tartozó adat, ami a felhasználó azonosítására alkalmas kód: ez tartalmazza az előfizetéshez kapcsolódó összes adatot.

Az egyik legnagyobb amerikai magazin azt írja, az ilyen adatok alkalmasak a mobileszközök nyomon követésére, valamint olyan támadások levezényléséhez is jól jönnek, amikor a támadók egy kétfaktoros azonosításnál SMS-ben érkező kódot akarják ellopni.

Az amerikai T-Mobile szerint emellett további 5,3 millió ügyfelet sikerült azonosítani, akik adatai kiszivárogtak, ám az ő igazolványszámaikat elvileg nem sikerült megszerezniük a támadóknak.

A beszámoló szerint az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság már javában vizsgálja az adatszivárgást, egy csoportos kereset pedig már biztosan indult a vállalat ellen.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20210820_tmobile_usa_amerika_ada tszivargas_adatlopas