Csökkennek a kibertámadások

A világ már második éve küzd a világjárvánnyal, ami sok téren kihat a kiberbiztonságra, mind a vállalatok, mind a magánszemélyek tekintetében. Miközben a fenyegetések száma összességében enyhén csökken Magyarországon, a jelenlévők egyre komolyabbak és hatékonyabban támadják a jövedelmezőbb célpontokat: ipari üzemeket vagy vállalatokat amelyek, miközben rohamosan igyekeztek lehetővé tenni a hibrid modellt, elmulasztották biztosítani az infrastruktúrájukat.

Az egyének egyre inkább a közösségi médiára és az online szolgáltatásokra támaszkodnak igényeik kielégítése érdekében, ez pedig szoros összefüggésben áll a privát adatok védelmével.

A Kaspersky adatai szerint 2021-ben a tavalyi évhez képest enyhe csökkenés volt tapasztalható a Magyarországon regisztrált fenyegetések számában. Mind a webes, mind pedig a PC és a mobileszközök elleni támadásoknál látható az enyhe csökkenés. A tavalyi évhez képest a Magyarországon észlelt összes zsarolóvírus-támadás száma harmadával csökkent.

Ez nem meglepő, hiszen tavaly a pandémia kezdetével hirtelen megugrott az ilyen típusú fenyegetések száma, elsősorban azért, mert a vállalatok nem gondoskodtak elég gyorsan az otthoni munkavégzés megfelelő védelméről, valamint mert maguk a felhasználók is nehezen ismerték fel az otthoni munkavégzés során rájuk leselkedő veszélyeket.

A bankok nagyobb egységekbe történő összeolvadásának globális tendenciáját, valamint a bankok azon hagyományait, hogy a legtöbbet saját és felhasználóik informatikai biztonságába fektetnek be a számok is jól példázzák, a regisztrált pénzügyi kártevők száma is 30%-kal csökkent. Ezek a támadások rendkívül kifinomultak és hatalmas kockázatot hordoznak.

Forrás: https://24.hu/tech/2021/12/14/kaspersky-magyar-adatok-2021 -tamadasok-csokkenes/