Egy kis Internet történelem

Az Internet a számítógépes hálózatok szuperhálózata, mivel millió magán-, intézményi, közoktatási és hivatalos hálózatot kapcsol össze. Az Internet információkat továbbít, amelyek lehetnek e-mail üzenetek, származhatnak fájl továbbításból, fájl megosztásból, online játékból vagy a web állományaiból. Az Internet elődjét, az Arpanetet az Egyesült Államokban hozták létre a hatvanas években.

A létrehozója az USA DARPA azaz a Fejlett Védelmi kutatások projektjeinek Ügynöksége volt.
A fejlesztés célja az volt, hogy olyan hálózatot hozzanak létre, amely egy esetleges atomcsapást követően is működőképes maradhat. A megoldás az ún. decentralizált hálózat volt, ahol is a végpontok egyenrangúak, és bármelyik tudja működtetni a hálózatot.

Az adattovábbításra használt protokoll, az NCP, a TCP/IP elődjének is tekinthető.

Az évek során egyre több egyetem és kutatóintézet csatlakozott a hálózathoz, mígnem az ARPANET-et 1975-ben teljesen működőképesnek nyilvánították.
Az első nemzetközi hálózat 1978-ban kezdett el működni Anglia és az USA különféle intézményei között. Maga az Internet elnevezés akkor jelenik meg, amikor 1974-ben két amerikai tudós közzéteszi a TCP/IP protokollról szóló kutatásait. Az új szabványt 1983-ban vezetik be, ezután már
csak ezt használják.
Még ebben az évben a hadsereg a saját végpontjait leválasztva létrehozza a saját hálózatát MILNET néven.

Az első email szolgáltatás 1989-ben indul el az USA-ban, és ugyanebben az évben megjelenik a piacon az első három internetszolgáltató is.

Az Internet gyorsan terjed, ám az igazi áttörést a HTTP protokoll és
az ehhez kapcsolódó HTML nyelv feltalálása jelentette, amelyet Tim Berners-Lee fejleszt ki 1989-ben.

Ezek a fejlesztések tették lehetővé az átlagos felhasználók számára is a könnyű és egyszerű használatot.

Forrás: http://netpedia.hu/internet