Facebook nélkül maradhat Európa

Bár egyesek kifejezetten jónak tartanák, mások valószínűleg nem örülnének neki, ha valóra válna az, amivel a Facebook a napokban megfenyegette az európai felhasználókat, illetve döntéshozókat.

A cég ugyanis ​közölte​, hogy ha a kontinens nem változtat adatvédelmi szabályozásán, kénytelen lesz kivonulni és elérhetetlenné tenni szolgáltatásait az európai polgárok – köztük a magyarok – számára.

A Facebook ezt azzal, a múlt hónapban részére az ír adatvédelmi biztos által megküldött rendelkezéssel szemben lengette be, ami egyértelműen megtiltotta a közösségi oldal számára európai felhasználói adatainak amerikai szerverekre történő továbbítását és ott azon történő tárolását.

Eddig erre az USA és az Európai Unió között fennálló egyezmény lehetőséget biztosított a cégnek, ez azonban idén július közepén megszűnt.

Az ír adatvédelmi biztos múlt hónapban egyértelművé tette a cég számára: a hatályos jogszabályok alapján kénytelen lesz az adatokat az EU-n belül tartani és kezelni.

A Facebook azt mondja, hogy amennyiben az Unió ragaszkodik álláspontjához és nem ad neki mentesítést a szabályok alól, “nem tudja, hogyan biztosíthatja majd továbbra is szolgáltatásait a EU-n belül is”.

Ez persze technikailag nyilvánvalóan továbbra is megoldható lenne, csak a Facebook a jelek szerint hallani sem akar arról, hogy a régió felhasználóinak adatait különválasztva, illetve az Uniós adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelje.

A cég mindenesetre most bíróságtól kéri, hogy mondja ki a törvények helyes értelmezését az ügyben. Ha a bíróság megerősíti az adatvédelmi biztos állásfoglalását, akkor a vállalat elérhetetlenné tenné szolgáltatásait az európaiak számára.

Forrás: https://pcforum.hu/hirek/22704/facebook-nelkul-maradhat-az-os szes-europai-felhasznalo-koztuk-a-magyarok-is