Felugró hamis figyelmeztetések

Egy kiberbiztonsági vállalat figyelmeztetése szerint az internetes csalók is megtanulták, hogy kifizetődő dolog hirdetni.

A cég olyan csalásokra bukkant, melyek elkövetői webes hirdetésekben hamis figyelmeztető rendszer üzeneteket dobnak fel számítógépeken és telefonokon egyetlen céllal: hogy annyira megrémítsék az embert, hogy az fizessen egy megoldásért – egy olyan problémára, amely nem is sújtja.

A rosszindulató rémisztgetéseket felugró értesítések formájában már évek óta használják arra, hogy hamis vírusvédelmi és egyéb ártó célú szoftverek, köztük zsarolóvírusok letöltésére vegyék rá az embereket.

A csalók azt a látszatot keltik, mintha valami rossz dolog történt volna, például vírus került volna a számítógépre vagy telefonra.

Az áldozat a figyelmeztetésre kattintás után engedélyezi a csalóknak, hogy az hozzáférjenek az eszközhöz, majd telepítsenek egy teljesen felesleges (és potenciálisan káros) szoftvert, illetve pénzt csikarjanak ki érte.

A kiberbiztonsági cég kutatási igazgatója úgy véli, ezeket az átveréseket könnyű kiszúrni, ha kritikus szemmel néz rájuk az ember:

“Az adathalász üzenetekhez hasonlóan gyakran furcsa megfogalmazással bíró, nagybetűket rosszul használó, illetve nyelvtani vagy helyesírási hibákat tartalmazó szövegeket tartalmaznak.”

Néha egy visszaszámlálót is használnak, hogy idegessé tegyék a felhasználót – és azt mondják, hogy ha az lejár, valamilyen kár éri majd. Ilyen jellegű visszaszámlálás a kiberbiztonsági szoftverek esetében nincsen.

Az összes ilyen átverésnek van egy rendkívül specifikus közös vonása – eltűnnek, amikor bezárjuk a böngészőt.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20200928_sophos_megteveszto_figye lmeztetesek_bongeszo_bezarasa_kamu_privacy_tracker_bovit meny?s=hk