Haszna is van a zsarolóvírusoknak

A zsarolóvírusok egyre nagyobb kárt okoznak világszerte: ritkán telik el anélkül hét, hogy egy nagy cég, vagy közintézmény, kórház ne esne valahol zsarolóvírus-támadás áldozatául, és ne lenne kénytelen hatalmas váltságdíjat fizetni titkosított adatai feloldásáért.

A jelek szerint egyelőre nem lehet megállítani ennek a fajta bűnözési típusnak a terjedését, mert a bűnbandák sikerét olyan technológiai problémák segítik, amelyek fölött normál körülmények között hajlamosak vagyunk szemet hunyni.

A zsarolóvírusok alapvető gyengeségeket aknáznak ki, melyek egy része már régóta létezik, mások viszonylag friss keletűek.

A támadások nem lennének olyan hatékonyak, ha a vállalkozások komolyabban vennék a biztonságot, és nem várnának hónapokat vagy éveket a sebezhetőségeket kiküszöbölő biztonsági javítások telepítésével.

Ugyanakkor nem sorsszerű, hogy örök időkig rettegnünk kelljen a zsarolóvírusoktól: az ellentámadás több fronton is körvonalazódni látszik.

Az egyik processzorokat gyártó cég nemrég a chipekbe épített védelmet ​jelentett be​, amely olyan támadásokat is meghiúsít, amelyekkel a vírusellenes programok nem tudnak elbánni.

Más cégek olyan közös projekten dolgoznak, amely többféle védelmi technika kombinációjával ígér lényeges javulást a zsarolóvírusok elleni védelemben. És a politika szintjén is egyre nagyobb nyomás nehezedik az olyan országokra, amelyek eltűrik vagy támogatják az ilyesfajta tevékenységet.

Ha ezek a törekvések megvalósulnak, jobb, biztonságosabb lesz a világ. Ezért pedig mindenképpen valamiféle felemás köszönet illeti a zsarolóvírusokat, bár persze a létezését sosem fogjuk megszeretni és a lehetőségeink szerint küzdünk ellene.

Forrás: https://computerworld.hu/biztonsag/barmilyen-meglepo-komol y-haszna-is-van-a-zsarolovirusoknak-289421.html