Hogyan terjednek a számítógépes vírusok?

Ha valóban hatásosan akarunk fellépni a számítógépes vírusokkal szemben, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezek a károkozók miként kerülhetnek rá a PC-kre.

Az adathalász e-mailek célja általában a bizalmas információk megszerzése. Például különféle pénzügyi szolgáltatásokhoz tartozó belépési adatok, bankkártya ellenőrző kód, PIN-kód vagy más, személyazonosításra alkalmas információk megkaparintása. Ezek az e-mailek olyan mellékleteket vagy linkeket tartalmaznak, amelyekre kattintva az eszközt megfertőzik a csalók.

A legtöbbször már első ránézésre kiderülhet, hogy valamilyen átveréssel van dolgunk. Árulkodó jelek lehetnek például a helyesírási hibák, a cselekvésre sürgető üzenet, a részletes személyes információk indokolatlan bekérése vagy éppen a gyanús, az eredetivel nem egyező domain nevek.

A kiberbűnözők előszeretettel hoznak létre hivatalosnak tűnő hamis weboldalakat, az eredetire a lehető legjobban hasonlító domain nevet használva, az apró eltérés lehet csupán egyetlen karakter is. A hamis weboldalak elkerülése céljából előzetesen mindig keressünk rá a hivatalos domainre egy megbízható keresőmotor segítségével.

Számos weboldalt elborítanak azok a reklámok, amelyek már a nyitóoldal meglátogatáskor megjelennek, vagy akkor ugranak fel, amikor rákattintunk a honlap valamelyik elemére.

Egyes reklámok félelemkeltés céljából azt hazudják a felhasználónak, hogy az eszköze megfertőződött, és erre hivatkozva pénzt próbálnak meg kicsalni tőle “helyreállítás” címén. Az eszközeink naprakészen tartása olyan fenyegetéstől is megóvhat bennünket, amelyek az operációs rendszerek korábbi verzióinak sérülékenységeit próbálják kihasználni.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/hogyan-terjednek-a-szamitogepes-vi rusok.html