Jöhet az európai adatfelhő

 Egyre többet hallunk az adatmegőrzők, azaz felhők fejlődéséről. A felhők működési elve egyszerű: feltöltjük az adatainkat, képeinket egy alkalmazáson keresztül az internetre, és azokat bármikor visszanézhetjük úgy, hogy többé nem az eszközünk tárhelyét foglalják, hanem egy erre a célra kialakított gépparkét, amely folyamatos internetkapcsolattal bír.
A Gaia X nevű európai felhőkörnyezet Peter Altmaier német gazdasági miniszter ötlete. A politikus a megoldást a Dortmundban rendezett digitális csúcstalálkozón mutatta be és a célja egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai rendszer létrehozása. Az elképzelések alapján számos kisebb és nagyobb vállalat szerverkapacitásait kötnék össze egymással azért, hogy az adatokat biztonságosan és felelősségteljesen lehessen megőrizni, hozzáférhetővé tenni és megosztani.
Napjainkban – elsősorban az adatvédelem szempontjából – komoly problémát jelent, hogy az európai vállalkozások adatai amerikai vagy kínai szervereken találhatók meg. A 34 oldalas dokumentum szerint a német gazdasági minisztériummal közösen számos konszern dolgozta ki a koncepciót, amelyet több társaság és tudományos intézet is támogat.
Altmaier azt nyilatkozta, hogy a Gaia X rendszert 2020 első felében hozzák létre, az első alkalmazására pedig a jövő év végén kerül majd sor. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés.
Egyébként már 2015 májusában felmerült egy európai felhőkörnyezet kialakítása, válaszul a Google, az Amazon, a Microsoft és a többi IT-óriás által jelentett kihívásra.

Forrás: https://sg.hu/cikkek/it-tech/138553/johet-az-europai-adatfelho