Kétfaktoros azonosításra vált a Google

A jelszavak világnapjára időzítve a Google egy sor biztonsággal kapcsolatos fejlesztéséről, törekvéséről számolt be.

Ezek közül az egyik felhasználók milliárdjait érinti, mivel a keresőóriás bejelentette, hogy alapértelmezetté teszi a fiókoknál a kétfaktoros azonosítást.

Lényege, hogy a jelszavak mellett egy másik azonosítási formát is igényelnek majd belépéskor a Google szolgáltatásai.

A kétfaktoros, kétlépcsős hitelesítés lényege, hogy a felhasználónak bejelentkezéskor a jelszaván túl egy másik azonosítót is meg kell adnia, ami egy plusz rétegnyi biztonságot jelent a fiókunknak. Ez lehet egy sms-ben küldött kód, hanghívás, vagy a Google mobilalkalmazásában megadott kód.

Ez akkor jön különösen jól, ha mondjuk ugyanazzal a jelszóval védjük az e-mail fiókunkat is, amit egy másik szolgáltatásból elloptak, így még akkor sem tudnak hozzáférni a rosszfiúk a leveleinkhez, ha megszerezték a jelszavunkat.

A Google azonban igyekszik ezt a folyamatot úgy egyszerűsíteni, hogy közben a biztonsági szempontok se sérüljenek.

Ennek egyik módja egy bizonyos beléptető rendszer lesz, amely további számok és kódok bepötyögése, másolása helyett megelégszik azzal, hogy a felhasználó “leokézza” a belépési kísérletről tájékoztató felületet.

A telefonunkhoz kötött extra azonosítási lépéssel valószínűleg az elkövetkező hetekben, hónapokban találkozhatunk, mivel a Google a funkciót minden egyes felhasználónál alapértelmezetté fogja tenni, már amennyiben a fiók beállításai ezt lehetővé teszik.

Természetesen akit ez jobban zavar, mint amennyire aggódik a személyes adatai kompromittálódása miatt, az dönthet úgy, hogy kikapcsolja a kétfaktoros azonosítást.

Forrás: https://bitport.hu/ketfaktoros-azonositasra-valt-a-google