Kiberbiztonsági nagyhatalom

A Dell magyarországi kirendeltsége a koronavírus-járvány miatt egy virtuális konferencián ismertette legújabb kutatásának eredményeit.

Kiderült, hogy az új technológiák előretörése miatt a vállalatok többsége digitális alapokra helyezi a működését, azaz hihetetlen ütemben felgyorsult a digitális transzformáció.

2005 óta 140 százalékkal nőtt azoknak a száma a világban, akik folyamatosan távmunkát végeznek, és mára a munkavállalók 52 százaléka hetente legalább egyszer otthonról dolgozik.

Globálisan, a nagyvállalatok vezetőinek 83 százaléka gondolja úgy, hogy a közös munka az új technológiáknak köszönhetően a jövőben átalakul.

54 százalékuk számít arra, hogy a munkaerő új generációja digitális készségeikkel és gondolkodásmódjukkal jelentősen megváltoztatja a munkahelyi folyamatokat.

Az eseményen Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő elmondta, hogy a támadások Magyarországot sem kímélik, sőt az itthoni vállalatok az európai átlagnál valamivel gyakrabban válnak célponttá.

A leggyakrabban illegális adatszerzéssel, zsarolóvírus aktiválásával vagy a rendszerek leállításával próbálkoznak a netes bűnözők. Egy felmérésben a hazai cégvezetők 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vállalatát érték már támadások, ami elképesztően magas érték.

A Dell konferenciáján kiderült, hogy a magyarországi vállalatok az uniós átlagnál komolyabban veszik az ilyen fenyegetéseket. A gyakorlati lépések sem maradnak el, sokat áldoznak oktatásra és képzésre, és ebből fakadóan a hazai munkavállalók kiberbiztonsági tudatossága jó, és általánosan azt mondhatjuk, hogy a felkészültebbek közé tartoznak  nemzetközi szinten is.