Sokat javult az ország nethasználata

Jelentősen javult Magyarország teljesítménye a hálózati lefedettségben és az internethasználatban az Európai Bizottság jelentése alapján, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a szélessávú vezetékes és vezeték nélküli hálózat hozzáférését tekintve a 16. helyről a 7. helyre, az internethasználatban a 19. helyről a 14. helyre ugrott az ország egy év alatt, az 5G felkészültség területén pedig Európában a harmadik helyen áll Magyarország.

A leggyakrabban a közösségi és híroldalakat látogatják a magyarok, az internetezők hatvan százaléka pedig vásárol és bankol is a neten.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jó az infrastruktúra színvonala, és a lakosság szeret internetezni. Fontos, hogy az elektronikus ügyintézés is fejlődjön, és egyre több olyan felhasználóbarát oldal jöjjön létre, mint amilyen a Nemzeti Adó és Vámhivatalé.

Az a cél, hogy 2030-ra a lakosság 100 százaléka használja az elektronikus ügyintézést.

A helyettes államtitkár szerint a koronavírus-járvány alatt a digitalizáció lehetővé tette az otthoni munkavégzést és az online tanulást, továbbá fontosnak tartja, hogy a veszélyhelyzet alatt alkalmazott megoldások a járvány után is megmaradjanak lehetőségként.

Az államtitkár egy reggeli rádióműsorban arról számolt be, hogy a kis- és középvállalatok digitalizáltságát tekintve Magyarország az utolsók között szerepel, ezért fel kell hívni a vállalkozások figyelmét, hogy a digitális eszközök használatával jobban tudnak érvényesülni, gyorsabban, kevesebb költséggel sikeresebbek lehetnek a piacon.