Kibertámadások fenyegetik az Olimpiát

Az nem szokatlan jelenség, hogy egy nagy érdeklődésre számot tartó eseményre a kiberbűnözők is felfigyelnek, és megpróbálják az esemény körüli hírverést a saját javukra fordítani. Nem kivétel ez alól a tokiói olimpia sem, amelynek informatikai rendszereinek védelme kiemelt fontosságú.

Erre hívta fel a figyelmet az FBI is, amely ugyan nem kívánta felfedni az értesüléseinek forrását, de közölte, hogy a sportrendezvény IT-infrastruktúráját komolyabb támadások sújthatják.

Az FBI szerint a potenciális támadások többféle módon ölthetnek testet. Nem zárhatók ki az adatszivárogtatásra is alkalmas zsarolóvírusokkal végrehajtott akciók és a szolgáltatásmegtagadási támadások sem. Ez utóbbiak megbéníthatják a sportesemények élő közvetítését végző rendszereket, vagy az egyéb sportszakmai IT-erőforrásokat.

A támadók célja pedig nem kifejezetten csak a pénzszerzés lehet, hanem motiválhatják őket különféle politikai, ideológiai nézetek is, vagy egyszerűen csak a hírnévre való törekvés.

A kibertámadások miatt nem kizárólag az olimpia lebonyolítását támogató IT-csapatnak és a biztonsági szakembereknek kell roppant körültekintően eljárniuk, hanem a felhasználóknak is.

A következő időszakban ugyanis elszaporodhatnak azok a kéretlen levelek, adathalász próbálkozások, amelyek az olimpia iránti érdeklődést igyekeznek majd kihasználni, és a felhasználók kíváncsiságával, érdeklődésével próbálnak majd visszaélni.

Ezek a támadások valójában már 2019 óta tetten érhetők, de a sportesemény ideje alatt a számuk jelentősen megemelkedhet. Ezért az olimpiával kapcsolatos küldeményeket, ismeretlen weboldalakat érdemes megfontoltan kezelni.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/kibertamadasok-fenyegetik-az-olimp iat.html