Megnőtt a kiberbűnözések száma

Világszinten megnőtt a cégeket ért internetes támadások száma a járványügyi helyzet alatt.

A rendkívüli helyzetben távmunkába költözött cégek ugyan többnyire zökkenőmentesen oldották meg az átállást, de az otthonról dolgozó kollégák eszközeinek védelme számos nehézséget okozott az IT-csapatoknak.

Ma már kizárólag naprakész technológiával van esély minimalizálni a támadások sikerét.

Rákapcsoltak a hackerek, hogy kihasználják a világjárvány okozta technológiai sebezhetőséget a vállalati szektorban.

A cégek közel kétharmada szerint ugyanis az átlagosnál több kibertámadási kísérlet zajlott ellenük ebben az időszakban – mutat rá az a frissen közzétett globális kutatás, amit világszerte 364 kibervédelmi és IT szakember megkérdezésével készült.

A távmunkára átállásban jól vizsgáztak a társaságok, mintegy háromnegyedük állítása szerint sikerrel vette a biztonsági akadályokat, több mint egynegyedüket azonban váratlanul érték a nehézségek.

Magyarországon a szervezetek 61%-a volt felkészületlen.

Egy szervezetnek legalább akkora hangsúlyt kell fektetni kollégái IT biztonsági képzésére, mint azt teszi például a tűz- vagy munkavédelem esetében.

A cégek belső rendszerei gyakorta a saját munkavállalók figyelmetlensége vagy hanyagsága miatt kerülnek veszélybe, egyes esetekben a károkozás mértéke pedig többszörösen meghaladhatja a képzések és a védelmi megoldások költségeit.

Főként a kisvállalkozásoknak érdemes elgondolkodni azon, milyen megoldással tudják megoldani szervezetük védelmét. 

Forrás: https://www.mmonline.hu/cikk/nagyon-beindult-a-kiberbunozes- a-tavmunka-alatt/